Prosím, omluvte vzhled, blog je ve výstavbě, přičemž současně probíhá stěhování z původní domény. Děkuji za pochopení.

07 prosince 2020

Čtenářská výzva 2020

Asi před dvĕma lety jsem se začala pomaloučku vracet ke čtení, které svého času bylo mou velkou vášní. Dnes by asi nikdo neuvĕřil, že jsem byla knihomolem, který si v knihovnĕ každý týden půjčil 6 knih (to býval limit na jednu výpůjčku) a po týdnu je vracel obvykle všechny přečtené. Pak přišlo jakési přesycení... Knihy mĕ přestaly bavit, mĕla jsem problém se vůbec do nĕjaké začíst a to i přesto, že se jednalo o dobré a zajímavé knihy, které jsem si fakt přečíst chtĕla. Vĕtšinu z nich jsem však po pár stránkách zase odložila. Spočítat všechny knihy, které jsem bĕhem té dvacetileté pauzy přečetla - na to by mi stačily prsty na rukou. V roce 2019 se ve mĕ nĕco zlomilo a já přečetla celých 11 knih - neuvĕřitelné! Zvlášť když se mrknu zpĕtnĕ na databázi knih a zjistím, že o rok dříve to byla jediná kniha, rok před tím vůbec žádná, v 2016 dvĕ knížky a 2015 a 2014 opĕt nic... A tak podobnĕ to pokračuje dál hloubĕji do historie.
I letos čtu více a krom toho jsem tak trochu podlehla nakupovací mánii. Místo do knihovny brouzdám na Knihobotu a probírám se zlevnĕnými knížkami o kterých si myslím, že by stálo za to si je přečíst. Už se mi jich tu nahromadila pĕkná hromádka. Sice mi to nejde tak rychle jako kdysi, ale stejnĕ nevím, kterou si vzít dřív. Tak jsem se nechala inspirovat výzvou na databázi knih.... Sama jsem byla zvĕdavá, nakolik se mi podaří splnit. Že to nebude 100% jsem vĕdĕla takřka jistĕ. Ale to mi vůbec nevadilo. Jsem ráda, že jsem si přečetla alespoň nĕkteré z tĕch knih, které jsem si už dávno přečíst chtĕla, ale nešlo mi to.

A jaká vlastnĕ byla ta výzva?

1. kniha jejíž autor letos oslaví (oslavil) kulatiny

Vyhnání Gerty Snirch

K přečtení mĕ hlavnĕ motivovalo to, že se dĕj odehrává v mém rodném Brnĕ a já doufala, že se tak dozvím opĕt nĕco o válečných i poválečných letech v tomto mĕstĕ. V tomto smĕru nezklamala. Bylo to úžasné čtení a já ji zhltla témĕř jedním dechem. Pravda, ponĕkud syrové, ostatnĕ stejnĕ jako mnoho jiných knih popisující tuto nelehkou dobu. Doporučuji.

2. kniha, která má v názvu den v týdnu

Pĕt nedĕl v balónĕ

Nikdy jsem žádnou Werneovku nečetla a chtĕla jsem to napravit. Nĕkteří je milují. Já byla ráda, že můžu sáhnout po nĕjaké tenčí i když mĕ táta zrazoval, že patří k tĕm autorovým slabším. Asi mĕl pravdu, celou čtvrtiu (cca 50 stran) jsem doslova přetrpĕla. Pak se konečnĕ začalo nĕco dít...

3. kniha, jejíž hlavní postava má vaše vysnĕné povolání

Babička

Vzhledem k mému vĕku už nemám nĕjak výrazné profesní ambice. Nĕkteré z mých "vysnĕných" povolání jsem si vyzkoušela a zjistitla, že to zas tak super není. A dnes vlastnĕ dĕlám to, co jsem po maturitĕ doufala, že jednou dĕlat budu. Další mou profesní metou tedy je dožít se ve zdraví důchodu. A v tom soukromém se tĕším, až mĕ konečnĕ jednou Bára udĕlá babičkou. Vĕk už by na to mĕla. Mimochodem, to co této knížce dĕlá české školství, je doslova zločin. Je to úžasná kniha, ale rozhodnĕ nemůže zaujmout dnešní dĕti.

4. kniha, která má na obálce kvĕtinu

Rafaelova škola: Písnĕ sirén

Tato kniha mĕla vyjít už nĕkdy na podzim 2019, ale já ji nemohla dlouho sehnat a dávat za ni o stovku víc na poštovném se mi nechtĕlo. Takže se stala mou první knihou roku 2020. Po zklamání z "Dryád" jsem ji brala do rukou s obavami, ale byly zbytečné. Netuším, co před tím mĕla autorka za úlet, ale tentokrát to už zase bylo čtivé, napínavé, nečekané zápletky, výzvy ... 

5. kniha, jejíž hlavní hrdina trpí psychickou poruchou

Forrest Gump

Tohle téma jsem až tak úplnĕ netrefila. Podle filmu bych myslela, že mám správnou knihu, ale není to psychická porucha, je to nízké IQ. Ale co už. Nejsem jediná z tĕch, co si knihu k tématu přiřadili. S filmem toho má společného jen málo. Rozhodnĕ není tak poetická, Forrestův slovník je mnohem ménĕ uhlazený a také neprožívá jen samé úžasné vĕci, ale střídají je pády na dno. Stojí za přečtení, ale nenechte se ovlivnit filmem. Je to z velké části úplnĕ jiný příbĕh. Mĕ se líbil.

6. kniha, která vás zaujala svým názvem

Moudré z nebe

Na tuto knížku jsem natrefila v levných knihách. Mám ráda všelijaké citáty a moudra, tak jsem ji vzala do ruky, že se alespoň podívám o čem to je. Na přebalu bylo nĕco o tom, že je to vtipné glosování bĕžného života dítĕtem. To mám taky ráda, tak jsem si ji koupila. Zpočátku to bylo i zábavné i když se mi hůře zvykalo na typicky dĕtský styl psaní. Ale jak jsem pokračovala, přestávalo mĕ to bavit. Spíš než malé dítĕ mi to připomínalo znechuceného puberťáka, kterého všechno štve, všichni ho prudí a nic ho nebaví. Nĕkomu se možná bude líbit, ale mĕ nestojí za to, aby zabírala místo v knihovnĕ, takže jsem ji nabídla k prodeji.

7. kniha o holocaustu

Zadní dům

Asi nejslavnĕjší knihou o holocaustu je Deník Anne Frankové. Sama Anne jej chtĕla po válce vydat pod názvem Zadní dům. Mĕla jsem z knížky obavy, nebyla to lehká doba, ale nakonec život v zadním domĕ nebyl tak zlý oproti tomu, co zažívali jiní. Spíš než o holocaustu to byla sonda do duše dospívající dívky, její názory na život a lidi kolem. Možná, kdybych ji četla dříve, lépe  bychrozumnĕla i Báře. Každopádnĕ se mi knížka líbila a doporučuji.

8. kniha s názvem vystihujícím vaši osobnost nebo náladu

Líbánky na Hané

Nevím, jesti to vystihuje moji náladu. Je to stav, jak se posledních 20 let cítím. Knížka mĕ nezklamala, je to sbírka krásných poetických básní a povídek inspirovaných obrazy Josefa Mánese. Mĕ se líbila, ale asi nebude pro každého.

9. kniha, jejíž první vĕta začíná zájmenem.

Velké milostné dvojice starovĕku

Jedna z mnoha knih, které jsem ulovila na Knihobotu za symbolickou cenu 10,- Kč. Nikde jsem nenašla žádný popisek a tak jsem sama byla zvĕdavá, co v ní vlastnĕ je. Obsahuje 6 milostných příbĕhů z antických bájí. Zatímco tři z nich jsou pomĕrnĕ známé, o zbývajících jsem vůbec nevĕdĕla. V knize se prolíná autorovo vyprávĕní s úryvky dobových autorů jako je Homér, Ovidius, Vergilius a další. Zajímavé, ale občas jsem tomu nerozumĕla a musela si nĕkteré vĕci dohledávat na internetu.

10. kniha autora, od kterého jste dosud nic nečetli

Ze života české společnosti

Splnit tento bod bylo lehké, takových knih mám doma spousty. Stačilo si jen nĕjakou vybrat. Nakonec jsem sáhla po Škvoreckém, který by mĕl být zábavný. Kniha je zajímavou sondou do různých období naší historie. Bavila mĕ, ale ta poslední část se mi hůře četla - exilová čeština byla naprosto příšerná.

11. kniha autora, který získal cenu E.A.Poea

O tomto bodĕ jsem od začátku vĕdĕla, že se o jeho splnĕní snažit nebudu. Jedinĕ, že by mi nĕjakou knížku do ruky přihrála náhoda. Ale to se nestalo.

12. kniha, která je v dobĕ čtení v databázi ménĕ než 20x v přečtených

Sebrané zločiny Vladimíra Hudce

Před mnoha lety jsem četla první díl a líbil se mi moc. Teď jsem natrefila na pokračování, jenže to už tak dobré nebylo. Geniální mozek zločinecké bandy má tentokrát samou smůlu a mĕl by se radĕji uklidit do ústraní. K tomu nakonec skutečnĕ dojde i když úplnĕ jinak než si naplánoval. Byla jsem zklamaná.

13. kniha dánského autora

Další téma, které mĕ nezaujalo. Když jsem projela dánské autory v databázi, tak to byly především detektivky. Tento žánr mĕ moc nebere. 

14. kniha básní

Šel malíř chudĕ do svĕta

Poslední dobou jsem si básnĕ oblíbila. Jsou to krátká dílka, která máte za chvíli přečtená. Tyto jsou sice určené spíše dĕtem - jsou inspirované Alšovými ilustracemi pro Slabikář, ale myslím, že i dospĕlým mají co říct. Překvapilo mĕ, že ani jednu z tĕch básní jsem neznala, nĕjak se nám do čítanky nedostaly. Pravdĕpodobnĕ se k nim nĕkdy vrátím, vĕřím že i podruhé, potřetí mi budou mít co říct.

15. kniha jejíž obálka se vám nelíbí

Zelený chrlič

Další kniha básní, tentokrát z brnĕnského prostředí. Tĕšila jsem se na ni, ale jsem z ní podobnĕ zklamaná jako z Knihy lesů, vod a strání. Netuším, proč básníci vidĕli Brno tak šedé a špinavé... Nebo možná takové skutečnĕ je a já si ho idealizuju?

16. kniha, která má v názvu slovo "aneb"

Strašné povĕsti české aneb Hrdinné příbĕhy Bohemanů uprostřed Evropy.

Původnĕ jsem tuto knížku koupila pro syna. Má rád humorné příbĕhy a podle přebalu toto mĕla být sranda. Naštĕstí jsem si ji přečetla první. Dĕtem ji do rukou rozhodnĕ nedávejte!!! Ale jinak jsem se bavila, jen tam bylo na můj vkus až příliš mnoho vulgarity. Jako by moderní umĕlci neumĕli dĕlat srandu bez sprosťáren.

17. kniha, v níž se odehrává svatba nebo pohřeb

 Marie Baťová - první dáma Zlína

Pro splnĕní této výzvy jsem šla na jistotu. Životopis Marie Baťové musel zaručenĕ obsahovat svatbu i pohřeb. Mám životopisné knihy ráda. Vĕtšinou se týkají zajímavých lidí a jejich nevšedních osudů. A jako bonus se človĕk dozví spoustu faktů o dobĕ, v níž žili. Tomáš Baťa se stal legendou už bĕhem svého života. Být jeho ženou nebylo snadné. Dozvĕdĕla jsem se mnoho nejen o Baťovi a jeho rodinĕ, ale i o dobĕ, kterou nám socialistické školství prezentovalo v ideologicky upravené podobĕ. Nejen, že se mi líbila, ale také mĕ obohatila v mnoha smĕrech.

18. kniha, jejíž název je na obálce červenou barvou

Noc na Karlštejnĕ

Další úlovek z Levných knih. Ten film miluju. I když film je dĕjovĕ bohatší navíc obohacený ještĕ písničkami, kniha také není špatná. Rozdílů je tu hodnĕ, protože divadelní hra si musí vystačit s ménĕ scénami, než si může dovolit film. Teď bych to ještĕ chtĕla vidĕt v divadle.

19. kniha poprvé vydaná v roce 2020 (nová kniha)

 111 míst v Brnĕ, která musíte vidĕt

Netradiční průvodce po Brnĕ. Autor se zamĕřuje hlavnĕ na moderní architekturu, která mĕ až tak nebere. Nejvíce mĕ překvapilo, jak se Brno za tĕch 20 let, co jsem se odstĕhovala, zmĕnilo. Přibylo mnoho nových atrakcí, nĕkteré památky jsou opravené, jiné zbourané, přibylo nĕkolik nových míst, která stojí za návštĕvu. Brno je moje srdeční záležitost. Doslova je miluju. A i když vĕtšinu tĕch zmínĕných památek nemám v úmyslu navštívit, tak jsem ráda, že jsem se o nich mohla dozvĕdĕt. Z knihy čiší láska k Brnu a to úplnĕ stačí, aby si ji podobnĕ "postižení" zamilovali.

20. kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy

 Medový perníček - do srdce chodníček

Malá útlá knížečka o lásce k medovému pečivu a cestĕ k perníkářskému řemeslu. Laskavé povídání o perníčcích, jejich výrobĕ, sbírání receptů, formiček a všeho, co se perníkářství týká. Závidím autorce, že umí o své vášni tak nádhernĕ psát. I když tam není žádné dobrodružství ani napĕtí, četlo se to samo. Nádherná.

Všechny knížky jsem si užila. Jak vidíte, vĕtšina z nich se mi líbila, obohatila mĕ, dala mi nová poznání... Ale jsem ráda i za ty horší - o to víc vyniknou ty dobré. A už se tĕším, až za pár dní zveřejní výzvu na rok 2021. Jsem zvĕdavá, co v ní tentokrát bude a jak se s tím poperu. A co vy? Půjdete do toto taky?

Výzvu plním od roku 2016.
Pokud vás zajímá, 
jak jsem plnila předchozí ročníky,
podívejte se ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat