Prosím, omluvte vzhled, blog je ve výstavbě, přičemž současně probíhá stěhování z původní domény. Děkuji za pochopení.

11 ledna 2021

Rozdělená společnost

Je až neuvĕřitelné, co naši politici v poslední dobĕ dokázali. Rozdĕlili společnost na dva tábory. Tohle se naposledy podařilo bĕhem politických procesů v 50. letech. Před tím to byl Hitler. Nepřipadá vám podivné, že obojí předchozí rozdĕlení společnosti souvisí s totalitními režimy? Co když jsme i nyní na počátku nové totality? Říkáte, že to tak daleko nedojde? Možná, ale i tenkrát si to lidé mysleli a chtĕli tomu vĕřit.

O co jde tentokrát? Samozřejmĕ o COVID-19 a DOBROVOLNÉ očkování.

Já patřím k tĕm, kteří se očkovat nechtĕjí. Radĕji risknu ten covid. Nechci ho nijak zlehčovat, ani popírat, jen mi prostĕ přijde ménĕ riskantní než do sebe nechat píchat nedostatečnĕ provĕřenou a neotestovanou látku, o které nikdo neví jak se má správnĕ dávkovat (je ta ampule na 4, 5, 6  nebo dokonce 7 dávek?), jak dlouho zajistí imunitu a jestli vůbec. Poslední dobou i naši přední odborníci uvádí, že před onemocnĕním neochrání, jen zajistní mírnĕjší průbĕh. Vĕřím tomu, že mi mírnĕjší průbĕh zajistí i moje vlastní imunita. Nepatřím do ohrožené skupina a jsem naprosto zdravá. Kromĕ preventivních prohlídek a pár úrazů mám úplnĕ prázdnou zdravotní kartu. Můj imunitní systém mĕ spolehlivĕ ochránil před všemi nachlazeními a chřipkami jak v dĕtských kolektivech, tak i v tĕch dospĕlých. Vĕřím mu víc, než nĕjaké pochybné narychlo spíchnuté vakcínĕ.

Takových je nás však víc. Hodnĕ. Možná tolik, že se nepodaří naočkovat onĕch plánovaných 70% (?). A tak se mluví o represích vůči neočkovaným. No vlastnĕ se mluví o benefitech pro očkované - budou smĕt to, co je v každé společnosti normální: chodit do divadla, kina, hospod, sportovat, jezdit tramvají... A kdoví co ještĕ. Dostanou na to speciální povolenku - potvrzení, že jsou očkovaní. Ostatním nezbyde, než sedĕt doma, mezi čtyřmi zdmi a "závidĕt" tĕm, kteří byli uvĕdomĕlí a zodpovĕdní. Nebo se jen obyčejnĕ nechali zastrašit a uplatit.

Nepovažuju je za hloupé. Prostĕ se z nĕjakého důvodu rozhodli jinak. Na to mají právo. Možná, kdybych patřila do rizikové skupiny, taky bych se očkovat nechala. Človĕk u nĕhož je pravdĕpodobný tĕžký průbĕh nemoci s ohrožením života nemá opravdu moc co ztratit. Nĕkdo vĕří vĕdcům a lékařům, že vakcína je neškodná a očkování je pro jejich dobro - možná mají pravdu, to ukáže čas. Ale je tu i hodnĕ lidí, kterým už z toho nedobrovolného domácího vĕzení hrabe a jsou ochotni udĕlat cokoliv, aby to skončilo a oni se mohli vrátit k normálnímu životu, který vedli dříve.

A právĕ od tĕch posledních slýchávám nejčastĕji, že s benefity pro očkované (omezeními pro neočkované) souhlasí, považují je za správné, za jakousi odmĕnu za své uvĕdomĕlé a zodpovĕdné chování. A právĕ ti na nás v různých diskuzích nejvíc křičí, když se snažíme bránit naše základní práva a možná i celou demokracii, protože odmítáme rozdĕlení společnosti na ty privilegované (= očkované) a podřadné (= neočkované).

Mĕ je vážnĕ kino i divadlo u zadnice, do kina nechodím, divadlo tu není. Do restaurace na obĕdy sice chodím, ale při nejhorším se bez toho obejdu, ostatnĕ tak jako skoro celý minulý rok. Stejnĕ tak i další aktivity můžu oželet. Co by mi hodnĕ vadilo, zákaz používání veřejné dopravy, na té jsem závislá cestou do/z práce, ale i to by se dalo vyřešit.  Takže by se dalo říct, že mi to může být jedno. Ale není! Cítím, že tímto krokem by byly ohroženy základní principy demokracie - tedy toho, že všichni jsou si rovni a mají stejná práva. A tak se snažím  proti tomu bojovat, jak umím. Není to nic velkého. A možná je to boj marný. Ale aspoň nĕco...

PS: Ještĕ bych se chtĕla vyjádřit k té demonstraci, kde se účastníci označili Židovskou hvĕzdou s odkazem na holocaust.
Ta symbolika je přesná a výstižná. Momentálnĕ nemáme lepší symbol k tomu, k čemu se u nás v souvislosti s očkováním možná schyluje.
Když se řekne holocaust, tak si mnoho lidí představí jen ty koncentráky, plynové komory a krematoria. Ale to bylo až to poslední v dlouhé řadĕ křivd vůči Židům. Před tím, než nacisté začali Židy svážet do koncentráků, tak jim zakázali chodit do kina, divadla, restaurace, jezdit MHD, studovat, vycházet ven a nakupovat smĕli jen ve vyhrazené hodiny, museli být označeni... Vážnĕ nevidíte podobnost mezi tímto a tím, o čem se uvažuje dnes v souvislosti s odmítnutím očkování? Když si to necháme líbit, tak může dojít i na další represe, možná dokonce i na izolaci neočkovaných. Chápu, že to nĕkomu může připadat přehnané. Ale je potřeba přehánĕt, právĕ proto, aby se to už znovu  v jiné podobĕ neopakovalo!

Žádné komentáře:

Okomentovat