Prosím, omluvte vzhled, blog je ve výstavbě, přičemž současně probíhá stěhování z původní domény. Děkuji za pochopení.

08 února 2022

AUTO příběh

Sluneční svĕtlo jej probudilo ze spánku. Protáhl se a šel do koupelny. Automaticky vykonával všechny své ranní rituály a myšlenky mu bĕhaly po svých pĕšinkách. "Au, to bolelo!" řízl se při holení. Z lékárničky nad automatickou pračkou vytáhl dezinfekci a náplast a ránu si ošetřil. Posnídal housky a utopence a přemýšlel o dnešním programu. Už před časem dostal pozvánku: vydavatelství zvalo úspĕšného autora utopistických románů na besedu se čtenáři. Je čas vyrazit. Šel do garáže a nastartoval svůj zánovní automobil. Nedávno ho výhodnĕ koupil v autobazaru a byl s ním velmi spokojen. Automatická převodovka je jen jednou z mnoha příjemných vychytávek. Pustil rádio a užíval si jízdu. Kousek za mĕstem stála u topolu u cesty nĕjaká dívka. Jako by na nĕj čekala. Zastavil na nabídl jí svezení. Usmála se a nasedla. Bohužel jela jen do sousední vesnice, ale i tak mu zpříjemnila cestu.

Ještĕ dlouho na ni myslel a tak se nesoustředil dostatečnĕ na řízení. Když se proti nĕmu vyřítil autojeřáb, zazmatkoval, rychle dupl na brzdy a doslova se vyautoval ze silnice. Naštĕstí se mu nic nestalo. Stál nad hromádkou šrotu, která ještĕ nedávno bývala jeho automobilem. "Je totálnĕ knokaut. Osle!" vynadal si v duchu. Pokračoval v cestĕ pĕšky. Celkem marnĕ zkoušel autostop. Silnice byla prázdná. Konečnĕ došel na opuštĕnou autobusovou zastávku. S nadĕjí nahlížel do jízdního řádu. Mĕl štĕstí, autobus jel za chvíli. Bodrý autobusák s ním prohodil pár slov, ale on nemĕl náladu. 

Konečnĕ dorazili do mĕsta. Na nádraží si koupil kafe z automatu. Ale chtĕlo by to nĕco silnĕjšího. Rozhlédl se, Přímo přes ulici byla hospoda U tolaru. Zapadl tam, dal si pár panáků a utopil v nich žal nad částečnou ztrátou své autonomie, kterou mu auto dosud poskytovalo. Teprve potom vyrazil na tu besedu. Řeč mu šla lehce, jako nikdy. Co na tom, že ji prokládal spoustou tautologických frází a vůbec žvanil nesmysly. Raut o páté, po skončení, mu také zvedl náladu. Doplnil si hladinku alkoholu. Zda u toho i nĕco snĕdl není jisté. Ovšem, když ho ráno našli zmoženého pod stolem, držel si hlavu: Au, to bolí! Už nikdy nebudu tolik pít!"
TM KB 2/22 - Auto



Pokud se vám moje hrátky se slovy líbí,
najdete tu i další podobné články.




Žádné komentáře:

Okomentovat