Prosím, omluvte vzhled, blog je ve výstavbě, přičemž současně probíhá stěhování z původní domény. Děkuji za pochopení.

13 března 2020

Vadí vám nouzový stav?

Vláda včera vyhlásila nouzový stav. To všichni víme i to, co to momentálnĕ obnáší a jak nás to v mnoha vĕcech omezuje. Už úterní uzavření škol mnoha rodičům zkomplikovalo život. Ani já z toho nejsem zrovna nadšená, musela jsem zrušit nĕkteré naplánované aktivity a další budou nejspíš následovat. Nevĕřím, že se to podaří vyřešit za jediný mĕsíc. Snad nedojde i na zrušení dovolené, na kterou se letos tĕšíme více než jiné roky (zarezervovali jsme si hausbót na Baťáku). Ovšem pokud se lidi nezačnou chovat zodpovĕdnĕ, tak na ty dovolené letos skutečnĕ nemusíme odjet nejen naše rodina, ale všichni v celé zemi. To, jestli nepřijdou ještĕ přísnĕjší opatření záleží především na nás, občanech.

Nebojím se viru, nejsem v rizikové skupinĕ, navíc na nemoci nebývám zrovna moc chytlavá, chřipku jsem mĕla jen asi 2x v životĕ. Moje rodina je na tom podobnĕ, navíc se nikdy nestalo, že bych chřipku chytla od nich nebo naopak oni ode mĕ. Čeho se bojím jsou právĕ ta omezení, která se na epidemii koronaviru nabalují. Nestojím o nĕ, ale chápu, že jsou potřeba. Uvĕdomuji si, že kdybych nedejbože koronavirus nĕkde chytla, můžu nakazit cca 50 lidí než se u mĕ vůbec objeví nĕjaké příznaky. Jsou lidé, kteří mohou nakazit ještĕ mnohem více lidí - prodavači, řidiči MHD, úředníci u přepážek... V nĕkterých případech jsou v kontaktu se stovkami možná i tisíci lidmi za jediný týden. Proč už dávno nemají nařízeno, aby nosili v práci roušky? Ono to dost dobře nařídit momentálnĕ nejde - roušky totiž nejsou! Lidi je v panice skoupili. Ovšem přestože roušky nejsou k dostání, nikde nejsou ani vidĕt lidé, kteří by sebe i své okolí nošením roušky chránili... Já mít roušky, tak je dávno nosím. Ne ze strachu o sebe. Ale proto, aby se nemoc nešířila a ten nouzový stav se mohl brzy zase zrušit.

Vadí vám nouzový stav a omezení, která s sebou přináší? Může být ještĕ hůř. Pokud se šíření viru nezastaví, může dojít k omezení cestování i v rámci republiky, karantény mĕst. Pokud bude příliš nemocných v potravinářském průmyslu, dojde také samozřejmĕ k omezení výroby a distribuce potravin, což může klidnĕ vyústit i v zavedení přídĕlového systému jako za války. Ti co mají nasysleno mohou být v klidu. Otázka je na jak dlouho. Pokud se skutečnĕ neukázníme a nezačneme každý sám u sebe, může ten nouzový stav trvat i nĕkolik mĕsíců. Známe Čechy: "Klidnĕ můžu jít ven i v karanténĕ, nikdo to nepozná a pro jednou se SNAD nic nestane." 

Vadí vám nouzový stav?

Tak udĕlejte vše pro to, aby mohl co nejdřív skončit a všichni jsme se mohli vrátit do normálu!

Chraňte sebe i své okolí. Dodržujte všechny zákazy a opatření, ať se nemoc nešíří víc, než je nezbytnĕ nutné. Máme obrovskou šanci to zvládnout lépe, než ostatní zemĕ, právĕ proto, že vláda jednala tak rychle a přísnĕ. Vždyť když se podíváte na Čínu, tam to trvá už tři mĕsíce a i když je nemoc na ústupu, stále ještĕ není vyhráno. Za tři mĕsíce jsou prázdniny - doba dovolených. Chcete je strávit v karanténĕ?




Další články na téma Covid-19:


Žádné komentáře:

Okomentovat